Wonen & studeren in Amsterdam

Als je studeert in Amsterdam, dan wil je natuurlijk ook het liefst in Amsterdam wonen. Houd er rekening mee dat de hoofdstad van Nederland een zeer populaire woon- en studiestad is, we raden je daarom aan om het zoeken van geschikte woonruimte zo snel mogelijk te beginnen. Op deze pagina geven we je graag meer informatie en tips om een betaalbare woon- en werkruimte te vinden.

In Amsterdam en omgeving kun je een kamer of woning zoeken via de gemeenten, woningcorporaties, speciale stichtingen of particulieren

Als student ben je zelf verantwoordelijk voor het vinden van een kamer. Kijk op de website van de gemeente Amsterdam voor meer informatie over wonen in Amsterdam.Woonruimte in Amsterdam

Een kamer via officiële instanties als gemeente en woningcorporaties

 • StudentenWoningWeb – Woningcorporaties (De Key, DUWO en Ymere) met kamers en woningen voor studenten plaatsen op deze website hun aanbod. Je betaalt eenmalig €38 aan inschrijfkosten, vervolgens kun je onbeperkt reageren op het aanbod. 
 • Ymere biedt naast zelfstandige woonruimte voor studenten ook de mogelijkheid om tijdelijke woningen te huren, die in de toekomst gesloopt of gerenoveerd worden.
 • The Student Hotel (TSH) beschikt over meer dan 700 kamers die verhuurd worden aan zowel Nederlandse als internationale studenten. De verblijfsduur kan variëren van 1 week tot 10 maanden. Permanente huisvesting is niet mogelijk. Check in bij Amsterdam City of Amsterdam West.
 • De gemeente Amsterdam heeft een woongids voor studenten gemaakt. Hierin lees je hoe je woonruimte in Amsterdam kunt vinden, maar vind je ook veel informatie over waar je allemaal op moet letten.
 • Bij ROOM vind je studentenkamers in Stadsregio Amsterdam, Delft, Den Haag, Deventer, Leiden, Haarlem of Wageningen. Je kunt je inschrijven als je 16 jaar of ouder bent. 
 • ASVA studentenunie bemiddelt tussen verhuurders en studenten die lid zijn van de vakbond.  
 • WOON! geeft bewoners informatie en advies over o.a. huren en kopen. Het is een onafhankelijke stichting zonder winstoogmerk, deels betaald door de gemeente. Ze helpen woningzoekenden bij bemiddelen bij contact met woningcorporaties als dat moeizaam gaat. Dat is echter niet hun kerntaak.

Een kamer via particulieren

Je kunt bij particulieren een kamer huren  – bijvoorbeeld via een verhuurmakelaar, in een studentenhuis of bij een gezin. Dit noemen we ‘woningdelen’ en daarvoor gelden in Amsterdam strenge regels. Een verhuurder moet hiervoor een vergunning hebben. 

Hou bij ‘woningdelen’ twee belangrijke wettelijke regels in de gaten: 

 1. iedere bewoner moet een eigen huurcontract met de huisbaas hebben 
 2. het moet jou zijn toegestaan je op je kameradres in te schrijven bij de gemeente. Mag dat niet? Dan verhuurt de huisbaas de kamer waarschijnlijk illegaal. De studentenvakbond ASVA geeft hier meer informatie over (zie hierboven).

Ook voor een kamer huren bij een hospita gelden wettelijke regels. 


Waarschuwing

Er zijn illegale verhuurders actief. Betaal geen ‘sleutelgeld’: een betaling voordat je de woning in mag. Het is wettelijk niet toegestaan sleutelgeld te vragen. 

Wel is het gebruikelijk en wettelijk toegestaan om een waarborgsom te vragen aan een nieuwe huurder, dat geld krijg je terug als je de woning bij verlaten weer netjes oplevert. 

Meer informatie: DAS, een juridische dienstverlener.


Kamer(ver)huur tijdens buitenlandverblijf

Studenten die op exchange of stage in het buitenland gaan en hun kamer willen onderverhuren of zelf een kamer willen huren, kunnen dat doen via de website HousingAnywhere.com. Lees meer informatie over dit initiatief


Overige aanbod van woonruimte voor studenten

LET OP: vanwege beperkende maatregelen rond corona kunnen inschrijfprocedures in 2021 anders zijn dan normaal. Raadpleeg tijdig de betreffende websites!Short Stay van De Key nu ook voor Nederlandse studenten

Vanwege de coronacrisis kun je je als Nederlandse student nu aanmelden voor tijdelijke kamers van woningcorporatie De Key, die normaal alleen verhuurd worden aan internationale studenten. De maandelijkse huurprijs van deze kamers varieert tussen de €360 en €800, afhankelijk van het type kamer. 

De vaste huurperiode van deze kamers is van 27 januari 2021 tot 26 juli 2021*. Het is helaas niet mogelijk het contract daarna te verlengen. Je kunt tussentijds opzeggen met een opzegtermijn van 1 maand. 

Studenten van de Academy kunnen zich voor Short Stay kamers van wooncorporatie De Key aanmelden via een online aanmeldingsformulier van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en Hogeschool van Amsterdam (HvA).

Aanmeldingsprocedure voor AHK studenten:

 1. Meld je aan met je eigen studentnummer;
 2. Geef bij de online aanmelding aan dat je bij “Andere” faculteit studeert;
 3. Gebruik je AHK-emailaccount voor de aanmelding.


Huursubsidie

Kom ik in aanmerking voor huurtoeslag?

Wil jij graag op jezelf wonen, maar is het bijna onmogelijk om het te betalen nu stufi er niet meer is? Dan kun je in sommige gevallen huurtoeslag aanvragen.

Wat is huurtoeslag?

Huurtoeslag is een tegemoetkoming in de huurkosten die wordt uitgekeerd door de overheid. Hierdoor kan elke Nederlander in aanmerking komen voor een woning en deze ook betalen.

Wanneer kom je in aanmerking?

Op de website van de Belastingdienst vind je alle informatie over de voorwaarden om huurtoeslag te kunnen krijgen en hoe je het aan moet vragen.

Je kunt hier ook een proefberekening maken, zodat je precies weet via de Belastingdienst. Nadat je de proefberekening hebt gemaakt, kun je de aanvraag doen via de website van de Belastingdienst via “mijn toeslagen”. Je ontvangt daarna bericht van de Belastingdienst of je recht hebt op huurtoeslag en hoeveel huurtoeslag je eventueel ontvangt. Je kunt huurtoeslag ook met terugwerkende kracht krijgen, dus als jij vorig jaar eigenlijk recht had op huurtoeslag maar dit niet gekregen hebt, kun je dit ook terugvragen.