Werken & studeren in Amsterdam
Alles over studeren & werken in Nederland lees je op Studyinholland.nl.
Studeren aan de Academie voor Bouwkunst Amsterdam is behoorlijk veeleisend. De studie betreft een deeltijdstudie die gecombineerd moet worden met baan in een relevante werkomgeving. Het is daarbij niet verplicht om bij aanvang van het academisch jaar al een baan te hebben, maar we adviseren je wel zo snel mogelijk een relevante baan te vinden. Tijdens de opening van het academisch jaar krijg je hier meer informatie over.
Op deze websites kun je alvast kijken voor openstaande vacatures:
- AVBwerkt (www.avbwerkt.nl)
- Architectenweb (www.architectenweb.nl)
- Archined (www.archined.nl).
Internationale studenten kunnen vragen stellen in de Facebookgroep ‘AHK International’.
Zorgverzekering
Het hebben van een baan in Nederland brengt een verplichte ziektekostenverzekering met zich mee. De premie varieert. De verplichte ziektekostenverzekering houdt ook de mogelijkheid in van financiële ondersteuning door de overheid. Zie zorgverzekering.
EU/EER-studenten
Inwoners van EU/EER-landen hebben normaal gesproken geen werkvergunning nodig; zij mogen in Nederland werken. Er is een uitzondering voor inwoners van Roemenië en Bulgarije: hun werkgever heeft voor hen een werkvergunning nodig.
Niet-EU/EER-studenten
Inwoners van niet-EU/EER-landen mogen 10 uur per week of 360 uur per jaar werken, en alleen als ze een verblijfsvergunning hebben. Hun werkgever heeft voor hen een werkvergunning nodig.
Op deze pagina geven we je iets meer inzicht in vragen als: Heeft u een tewerkstellingsvergunning nodig als u zelfstandige bent? Hoe zit het als je stage loopt? En hoeveel uur mag je werken als internationale student?
In de flyer Werken tijdens het studeren in Nederland geeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid antwoord op deze vragen en meer.
Burgerservicenummer (BSN)
Als je een baan hebt, heeft je werkgever een zogeheten sofinummer, jouw BSN, nodig. Verzekeringsmaatschappijen kunnen ook om je BSN vragen. Je ontvangt een BSN zodra je je bij je gemeente inschrijft.
Nederlandse basisverzekering
Zodra je een (deeltijd) baan hebt, ben je verplicht een Nederlandse basisverzekering te hebben.
Werk je als zelfstandige? Neem dan contact op met de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en vraag een beoordeling van je zogenaamde WLZ-functie. De SVB beslist of je een basisverzekering moet afsluiten of niet.
Lees meer over zorgverzekeringen
Internationale studenten
werkvergunning (UWV, via werkgever)
Internationale studenten buiten de EU- of EER-land of Zwitserland mogen een bijbaan naast hun studie hebben of als zelfstandige werken. Sommige studenten hebben hiervoor een werkvergunning nodig. Meer informatie over bijbanen in het Engels vind je op de website Study in Holland.
Werken tijdens het studeren
Als je tijdens je verblijf in Nederland naast je studie wilt werken, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Heb je een werkvergunning nodig als je zelfstandig ondernemer bent? Wat dacht je van een stage? En hoeveel uur mag je als internationale student werken?
In de flyer Werken tijdens het studeren in Nederland geeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid antwoord op deze vragen en meer.
Nederlandse ziektekostenverzekering
Zodra je een (deeltijd)baan hebt, ben je verplicht een Nederlandse ziektekostenverzekering af te sluiten. Werkt u als zelfstandige? Neem dan contact op met de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en vraag om een beoordeling van uw zogenaamde Wlz-functie. De SVB bepaalt of u zich al dan niet moet verzekeren tegen ziektekosten.
Lees meer over de zorgverzekering.
Sociale zekerheidsnummer BSN
Als u een baan heeft, moet uw werkgever uw zogenaamde sociale zekerheidsnummer, uw BSN, kennen. Verzekeringsmaatschappijen kunnen ook vragen naar uw BSN. Bij inschrijving bij uw gemeente krijgt u automatisch een BSN.
Voorbereidingen om te werken en te studeren.
Ondernemerschapsaanbod AHK
Kunst & Ondernemen
Heel veel AHK-alumni starten direct na de opleiding als zelfstandige, ook veel studenten werken al als zzp’er. Daarnaast werken veel alumni met korte arbeidscontracten. Een ondernemende houding en kennis van ondernemerschap zijn essentieel voor een succesvolle carrière, binnen en buiten de eigen discipline, als zelfstandige en/of in een hybride beroepspraktijk.
Binnen de AHK wordt daarom veel aandacht gegeven aan ondernemerschap. Je leest er hier meer over. Of ga direct naar het actuele trainingsaanbod.
Extra’s voor ondernemende studenten en alumni!
Speciaal voor studenten én alumni heeft de AHK de kennisbank BeroepKunstenaar opgezet. Ontmoet elkaar, verrijk je kennis, doe mee aan cursussen en trainingen of vind er antwoorden.
Fair Practice Code
De Fair Practice Code
De Fair Practice Code is een gedragscode voor ondernemen en werken in kunst, cultuur en creatieve industrie. De code nodigt uit tot kritische reflectie en biedt een handreiking voor hoe de sector samen tot een toekomstbestendige arbeidsmarkt en beroepspraktijk komt. De nieuwste versie (januari 2019) van de Fair Practice Code staat online op de website www.fairpracticecode.nl.
Wat is ’Fair’ eigenlijk? Doe de online Quickscan!
Op de website www.fairpracticecode.nl staat een online Quickscan, die je helpt om met tien vragen na te denken over de kernwaarden waarop de code is gebaseerd, en hoe je ernaar handelt. Bij het doorlopen van de scan vind je links naar bestaande afspraken in cao’s, honorariumrichtlijnen, scholing en nog veel meer. Een schat aan informatie, die voortdurend geactualiseerd wordt.