Leven & studeren in Amsterdam

Als internationale student aan de Academie voor Bouwkunst Amsterdam moet je na aankomst in Nederland direct een aantal dingen regelen. Op deze pagina vind je alles dat er bij komt kijken om te kunnen leven in Nederland.

Te doen na aankomst 

Nadat je in Nederland bent aangekomen, je in je nieuwe huis hebt gevestigd en je Amsterdam wellicht al een beetje hebt verkend, zijn er een aantal praktische dingen die je moet regelen:

Goed om te weten

Als je bovenstaande zaken hebt geregeld dan zijn er nog een aantal dingen die belangrijk zijn om te weten, zoals:Na aankomst in Nederland

(bron: studyinholland.nl)

Schrijf je in bij de gemeenteraad – BSN

Als je langer dan 4 maanden in Nederland verblijft, moet je naar de gemeente en je als inwoner inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP). Hiermee krijgt je je Burgerservicenummer (Burgerservicenummer of BSN). Je hebt een BSN nodig om een ​​bankrekening te openen, een zorgverzekering af te sluiten of een baan of stageplaats te krijgen in Nederland. Lees meer over het BSN op www.government.nl.

Haal je DigiD 

Nadat je je BSN hebt ontvangen, kun je een DigiD aanvragen. Met deze ID kun je online overheidsgerelateerde zaken regelen. Met DigiD log je in op websites van de overheid zoals DUO (studiefinanciering), Belastingdienst (belastingen) of gemeentelijke diensten. Lees hier meer over DigiD voor expats in Nederland (Engelstalig).

Een bankrekening openen 

Als je voor langere tijd in Nederland verblijft, is het handig om een ​​bankrekening te openen. De meeste mensen gebruiken een Maestro-betaalpas (pinpas). Veel supermarkten accepteren geen creditcards en sommige winkels accepteren zelfs geen contant geld. Je moet een bankrekening hebben als je werkt of stage loopt. Lees meer over bankzaken voor expats in Nederland (Engesltalig).

Vraag een ziektekostenverzekering aan 

De Nederlandse zorgverzekering is verplicht voor alle inwoners van Nederland. Studenten blijven vaak tijdelijk, dus zijn mogelijk niet verplicht zich te verzekeren. Dingen veranderen als je ook stage loopt of een bijbaan hebt. Lees er meer over meer op de pagina van over zorgverzekeringen voor internationale studenten in Nederland (Engelstalig).

Verzeker je spullen 

Er zijn verschillende zaken waarvoor u zich kunt verzekeren. Aansprakelijkheids-, repatriëring- en reisverzekeringen zijn bijvoorbeeld gebruikelijk in Nederland. Een andere belangrijke is de inboedelverzekering. Deze verzekering dekt de inboedel van je studentenkamer tegen schade door brand, waterschade of inbraak. Veel verzekeringsmaatschappijen bieden studentenkortingen of scherp geprijsde verzekeringspakketten. Het ziet er misschien duur uit, maar het is echt de moeite waard om goed verzekerd te zijn. Lees meer over verzekeringszaken voor expats in Nederland (Engelstalig).


Aanvullende financiële zaken:Geldzaken

Papiergeld wordt in Nederland steeds minder gebruikt. Toch is het nog steeds handig wanneer je een paar losse euro’s of wat briefgeld in je zak hebt. Maar wat wat is de actuele wisselkoers en waar kun je dat het beste wisselen als je voor langere tijd naar Nederland komt? En wat moet je verder allemaal regelen om in Nederland je financiële zaken te kunnen regelen? We helpen je hier een beetje op weg.

Betalingsverkeer in Euro’s

De euro (symbool: ; Nederlands meervoud euro’s) is de munteenheid van Nederland als een van de 19 lidstaten van de Europese Economische en Monetaire Unie. De officiële ISO-code van de munteenheid is EUR.

Actuele wisselkoersen

Op Wisselkoers.nl vind je de meest actuele wisselkoers van de euro en andere muntsoorten.


Kortingskaarten voor studenten

Op vertoon van je collegekaart krijg je als student korting bij vele culturele instellingen, op computersoftware en bij sportscholen. De AHK heeft speciale afspraken gemaakt met een aantal bedrijven en instellingen op het gebied van onder meer sport en software & hardware.

CJP Cultuurkaart

CJP Cultuurkaart is niet specifiek voor studenten, maar voor alle jongeren tot 30 jaar en geeft korting op onder meer (film)festivals, concerten, theaters en musea. De kaart kost € 17,50 per jaar.

Zin in nóg meer korting? Kijk dan ook eens op deze kleine selectie van websites:


Betalingsproblemen

Als je financiële problemen ervaart tijdens je studie, neem dan contact op met CvA Studentendecaan Heleen de Kam, email: heleen.dekam@ahk.nl.

Samen met jou zoekt de studentendecaan naar mogelijke oplossingen, zodat je je studie zo goed mogelijk kunt (blijven) volgen of juist tijdig kan besluiten de studie te onderbreken of te staken. Gesprekken met de studentendecaan zijn vertrouwelijk en persoonlijke informatie wordt zorgvuldig behandeld. Over het algemeen geldt: hoe eerder je langskomt, des te beter kun je worden geadviseerd.​​​​


NIBUD

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) is een onafhankelijke stichting die informeert en adviseert over financiële zaken. Wat kost een studie eigenlijk? Hoeveel lenen is verstandig? Wordt het op kamers of thuis wonen? Het Nibud zet op een rij wat er bij studeren komt kijken.Gezondheid en veiligheid

Medische Zorg

Heb je als student medische hulp nodig, neem dan telefonisch contact op met je huisarts. Heb je geen huisarts, schrijf je dan z.s.m. in bij een huisarts. Mocht je er helemaal niet uitkomen, kun je bij nood contact opnemen met onze studentendecaan Heleen de Kam, heleen.dekam@ahk.nl.

Essentiële informatie voor de medische zorg in Nederland

Zorgverzekering

Iedere inwoner van Nederland moet verplicht een basis ziektekostenverzekering afsluiten bij een zorgverzekeraar. De ziektekostenverzekering wordt maandelijks betaald, ook als je geen ziektekosten hebt gemaakt.

Eigen risico

Het eigen risico is het bedrag, bovenop je maandelijkse ziektekostenverzekering, dat je zelf dient te betalen voor bijvoorbeeld medicijngebruik. Je kunt de hoogte van het eigen risico doorgaans zelf bepalen, maar er is wel een wettelijk vastgesteld minimumbedrag. Als je over het bedrag van je eigen risico heen bent gegaan, betaalt de zorgverzekeraar de rest van de ziektekosten die daarvoor in aanmerking komen.

Recht op medisch noodzakelijke zorg

Volgens de wet hebben alle inwoners van Nederland recht op medisch noodzakelijke zorg. Inwoners zonder geldige verblijfspapieren of zorgverzekering en inwoners die de zorg niet kunnen betalen hebben hier ook recht op. Zorgverleners hebben een geheimhoudingsplicht, zij mogen de politie en de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) geen informatie over u verstrekken.

Spoedeisende hulp geldt alleen in gevallen van ernstige ongelukken of levensbedreigende situaties. Ieder ziekenhuis beschikt over een spoedeisende hulpafdeling die 24 uur te bereiken is en waar je geholpen kunt worden. Je hebt geen verwijsbrief nodig om bij de spoedeisende hulp terecht te kunnen. Als de komst van een ambulance nodig is, kunt je het (gratis) nummer 112 bellen.

 • Alarmnummer, T: 112 – alleen bij een levensbedreigende situatie 
 • Zelfmoordpreventie, T: 0900-0113 – hulp in allerlei vormen bij gedachten aan zelfmoord, ook voor naasten: bellen, chatten, therapie, coaching, training, cursus. De website heeft een chatknop – je kunt direct chatten.
 • Politie, T: 0900-8844 – voor niet-spoedeisende vragen.
  Op de website van de politie kun je online aangifte doen.
 • Huisartsenposten, T: 088 00 30 600 – als je met spoed een huisarts nodig hebt. ‘s Avonds, ‘s nachts of in het weekend in Amsterdam, Badhoevedorp, Landsmeer, Diemen en Duivendrecht.
 • De Luisterlijn, T: 0900-0767 – voor als met iemand (anoniem) wil praten.
 • Spoedeisende tandartshulp (24/7):
  OLVG Locatie Oost Oosterpark 9, 0900-8602
  Deltal 365, Piet Heinkade 215, 1019 HM A’dam 02 –2442572
 • Spoedeisende Psychiatrie Amterdam 020–5235433 – spoedhulp voor mensen met (zeer) ernstige acute psychische problemen, al dan niet in combinatie met een verslaving.
 • Centrum Seksueel Geweld 0800-0188 – Landelijk gespecialiseerd centrum voor slachtoffers van acuut geweld, aanranding, verkrachting: forensische, medische en psychische hulp. Er zijn artsen, verpleegkundigen, politie en andere hulpverleners. Het centrum is een samenwerkingsverband tussen ziekenhuizen, GGD, GGZ, politie en Slachtofferhulp Nederland. Werkwijze gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Op de website is een chatknop – je kunt direct chatten.
 • Slachtofferhulp: 0900-0101 – hulp aan slachtoffers en nabestaanden na een misdrijf, verkeersongeval of andere ingrijpende gebeurtenis: emotionele ondersteuning, begeleiding bij het strafproces en hulp bij schadevergoeding. De hulp is gratis.

Ziekenhuizen

Actuele lijst van ziekenhuizen in Amsterdam met hun contactgegevens. 

U kunt alleen met een verwijsbrief van uw huisarts naar het ziekenhuis. In elke regio bevindt zich minimaal één ziekenhuis waarin inwoners zonder geldige verblijfsvergunning terechtkunnen. In Amsterdam zijn dit het AMC en het VUmc.


Klinieken

Moet je naar het ziekenhuis of kliniek voor een behandeling? Er bestaat verschil tussen particuliere klinieken en ziekenhuizen. Je mag zelf kiezen waar je de behandeling laat uitvoeren, maar check je keuze altijd bij je zorgverzekeraar.


Verschil particuliere kliniek met ziekenhuis

Particuliere klinieken doen geen spoedhulp, de wachttijden zijn daardoor meestal korter dan in een ziekenhuis. Particuliere klinieken hebben niet dezelfde voorzieningen als een ziekenhuis zoals een intensive care afdeling.

Vergoeding zorgverzekering

Je zorverzekeraar vergoedt als:

 • De behandeling medisch noodzakelijk is
 • Je een verwijzing hebt van je huisarts

Huisarts

Als u ziek bent, moet u als eerst contact opnemen met uw huisarts. Het is handig om een huisarts bij u in de buurt te zoeken en ook steeds naar dezelfde huisarts te gaan, zodat uw gezondheidshistorie altijd bekend is. De huisarts zal u indien nodig doorverwijzen naar een specialist. Zonder doorverwijzing kunt u niet door een specialist (in bijvoorbeeld een ziekenhuis) geholpen worden.

Hier vind je alle huisartsen van Amsterdam. Op deze site kun je ook zoeken op postcode om de apotheek te vinden die het dichtsbij is.

Huisartsenposten Amsterdam: voor spoed/huisarts

Met spoed een huisarts nodig ‘s avonds, ‘s nachts of in het weekend? 

 • T: 088 00 30 600
  Dat is het nummer van de huisartsenpost in Amsterdam, Badhoevedorp, Landsmeer, Diemen en Duivendrecht. Zie huisartsenpostenamsterdam.nl voor adressen en openingstijden.

Tandarts

De kosten voor de tandarts en andere mondzorg, die bijvoorbeeld door mondhygiënisten wordt gegeven, vallen voor volwassenen vanaf 18 jaar niet onder de basisverzekering. Soms is het wel mogelijk om een vergoeding vanuit de basisverzekering te krijgen. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om vergoedingen van een kunstgebit of een bezoek aan de kaakchirurg. Voor het maken van een afspraak bij de tandarts heb je geen verwijsbrief nodig van je huisarts.

Hier vind je alle tandartsen van Amsterdam. Op deze site kun je ook zoeken op postcode om de apotheek te vinden die het dichtsbij is.

Spoedeisende tandartshulp (24/7)

In de apotheek zijn medicijnen alleen met een recept van uw huisarts te verkrijgen. In iedere gemeente is er minimaal één apotheek waarin patiënten zonder verblijfsvergunning terechtkunnen. In Amsterdam zijn dit onder meer apotheek Ganzenhoef, apotheek Caleidoscoop en BENU apotheek Haveneiland. Voor reguliere medicijnen, zoals paracetamol, heeft je geen recept nodig. Deze kun je veelal ook bij een drogist kopen.

Hier vind je alle apotheken van Amsterdam. Op deze site kun je ook zoeken op postcode om de apotheek te vinden die het dichtsbij is.

Levensbedreigende situatie? 

 • Bel 112

Huisartsenposten Amsterdam: voor spoed/huisarts

Met spoed een huisarts nodig ‘s avonds, ‘s nachts of in het weekend? 

 • T: 088 00 30 600 – Dat is het nummer van de huisartsenpost in Amsterdam, Badhoevedorp, Landsmeer, Diemen en Duivendrecht. Zie huisartsenpostenamsterdam.nl voor adressen en openingstijden.

Met spoed medicijnen nodig?

 • Soms zit er een dienstapotheek bij een huisartsenpost, maar niet altijd, en onder bepaalde voorwaarden kunnen medicijnen worden thuisbezorgd. Informatie voor Amsterdam en omstreken: FBA.nl

Naar de huisartsenpost of naar de spoedeisende hulp van een ziekenhuis?

 • Huisartsenpost: gezondheidsklachten waarvoor je overdag de huisarts zou bellen 
 • Spoedeisende Eerste Hulp in ziekenhuis: ernstige situaties, als een medisch specialist nodig is. 

Twijfel je nog steeds? 

 • Bel eerst de huisartsenpost 088 00 30 600

Wat zijn de kosten?

Per 1 januari 2021 gelden bij Huisartsenposten Amsterdam de onderstaande tarieven, vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

 • Consult: € 164,07
 • Visite € 246,10
 • Triage consult € 35,00

Twijfel je of je een dokter nodig hebt? 

Betrouwbare informatie nodig over medische zaken die je zelf wilt opzoeken?

 •  ga naar thuisarts.nl deze website wordt bijgehouden door artsen.

Spoedeisende Eerste Hulp (SEH): voor spoed, Ziekenhuis Amsterdam

Locaties, zie deze google maps kaart

Amsterdam UMC locatie Meibergdreef
Meibergdreef 9
1105 AZ Amsterdam Zuidoost
020 566 2222

Amsterdam UMC locatie VUmc
Ziekenhuisgebouw
Amstelveenseweg 587
1081 HV Amsterdam
020-444 3636

BovenIJ Ziekenhuis
Statenjachtstraat 1
1034 CS Amsterdam
020-634 6200

OLVG Locatie West
Jan Tooropstraat 164
1061 AE Amsterdam
020-510 8911

OLVG locatie Oost
Oosterpark 9
020-599 9111


Ondersteuning tijdens je studie

Het is belangrijk dat jij als (toekomstige) student veilig en gezond kunt studeren. En dat je weet bij wie je terecht kunt als je, om wat voor reden dan ook, behoefte hebt aan ondersteuning om goed je studie te kunnen volgen. Je kunt terecht bij onderstaande personen: 

Studentendecaan 
De studentendecaan informeert en begeleidt studenten bij zowel praktische als persoonlijke zaken die te maken hebben met de studieomstandigheden en het student-zijn. Iedere academie/opleiding heeft een eigen studentendecaan.  

Studentencoach 
Bij de studentencoach van de AHK kun je terecht voor een introductietraining planning en timemanagement, een studiegerelateerde stress-/faalangsttraining en individuele coaching. 

Vertrouwenspersoon 
De AHK heeft meerdere vertrouwenspersonen. Je kunt bij een vertrouwenspersoon naar keuze terecht als je te maken hebt (gehad) met onveilige situaties of ongewenst gedrag.  

Aandachtsfunctionaris
Bij de aandachtsfunctionarissen van de AHK kun je terecht als je te maken hebt (gehad) met huiselijk geweld of kindermishandeling in de privésfeer. 

Daarnaast heeft iedere academie/opleiding eigen voorzieningen. Kijk voor meer informatie op de site van je eigen academie of vraag het aan je studentendecaan.

Als je moeite hebt met lezen, schrijven of concentreren kun je gebruik maken van het online programma TextAid.

Gedrags- en meldcodes 
Studeren doe je bij de AHK in een sociaal veilige omgeving. Om deze te waarborgen hanteren we diverse gedrags- en meldcodes:  
Gedragscode sociale veiligheid (pdf)
Klachtenregeling ongewenst gedrag (pdf)
Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling (pdf)


Studie en handicap

Wanneer je als gevolg van een functiebeperking (bijvoorbeeld dyslexie) bepaalde voorzieningen of aanpassingen nodig hebt voor het volgen van onderwijs en/of het doen van tentamens en examens, dan kun je contact opnemen de studentendecaan van de Academie. Zij kan je doorverwijzen naar de contactpersoon van jouw studierichting met wie je kunt bespreken welke voorzieningen of aanpassingen je nodig hebt om je studie te kunnen doorlopen. De gesprekken zijn vertrouwelijk. De studentendecaan kan ook doorverwijzen naar instanties buiten het conservatorium. Lees hier meer.


COVID-19

Heb je als student medische hulp nodig (corona-gerelateerd of niet), neem dan telefonisch contact op met je huisarts. Heb je geen huisarts, schrijf je dan z.s.m. in bij een huisarts.

Mocht je er helemaal niet uitkomen, kun je bij nood contact opnemen met onze studentendecaan Heleen de Kam, heleen.dekam@ahk.nl.

Meer over corona lees je hier.


GGD – De Gemeentelijke gezondheidsdienst

De GGD is de uitvoerende dienst van de gemeente op het gebied van de publieke volksgezondheid uit te voeren. De GGD Amsterdam beschermt, bewaakt en bevordert de gezondheid van de inwoners van Amsterdam. Dit heet ook wel publieke gezondheidszorg.

Je kunt bij de GGD onder meer terecht voor:


Zorgverzekeringen – klik hier


Verdovende middelen: wetgeving & schoolregels

Wat moet je als student weten over alcohol en andere drugs? Wat doen deze middelen met je? Wat is het effect van het gebruik hiervan op je geheugen en studieprestaties? Hoe kom je zonder kater je studententijd door? Waar kan je je drugs testen? En als je je zorgen maakt om iemand die te veel drinkt of drugs gebruikt, waar kan je dan terecht?  

Het antwoord op deze en andere vragen vind je op deze pagina

Als je hulp nodig hebt

Je studententijd is een periode vol nieuwe ervaringen: Een nieuwe stad, opleiding, huis en verantwoordelijkheden. Voor veel studenten komen daar ook borrels, verenigingsavonden en feesten bij. Het is soms een uitdaging om daar een balans in te vinden.

Een nacht doorhalen om verder te komen in die game, met kater naar college of een ziekmelding vanwege een dinsdagdip is niet meteen problematisch. Maar wat als het vaker gebeurt dan je eigenlijk zou willen en het ten koste gaat van je studieresultaten? Of als je hierdoor voor een langere periode somber, angstig of gestresst bent? Mogelijk heb je je middelengebruik (of gamen of gokken) niet helemaal meer onder controle. Lees hier wat je dan kunt doen.Taalvaardigheid voor internationale studenten

De masteropleiding is tweetalig. Beheersing van het Engels is vereist op havo/vwo-niveau, of op een gelijk niveau volgens TOEFL (Test of English as a Foreign Language) of IELTS (International English Language Testing System).Religie

Kaart met religieuze samenkomsten in Amsterdam

In Amsterdam zijn vele religies vertegenwoordigd. De belangrijkste tref je hieronder. Klik op de kaart hieronder om naar de interactieve kaart te gaan waar je alle adressen voor religieuze samenkomsten in Amsterdam.

Evangelische- of Pinksterkerk
Rooms Katholieke kerk
Protestantse Kerk Nederland (PKN)
Gereformeerde kerk
Christelijke kerk overig
 
Marokkaanse Moskee
Turkse Moskee
Surinaamse / Pakistaanse Moskee
 
Joodse synagoge
 
Hindoeistische tempel
Boeddhistische tempel
Sikh tempel